Aviser

Aviser kan gi oss opplysninger om personer, samfunn og tidsperioder.

Foto: Gustav Borgen/Norsk Folkemuseum

Nasjonalbiblioteket har et stort avisarkiv

Det er flere måter å få tilgang til gamle aviser på. Den enkleste måten er å oppsøke Nasjonalbibliotekets sider. Der finnes mange aviser tilgjengelig i søkbar form. Merk bare at noen opplever at de ikke får tilgang til nyere aviser hjemmefra. Da bør man oppsøke et bibliotek for å få utvidet tilgang.

Få oversikt over hvor en person er nevnt

Om du søker etter en person på Nasjonalbiblioteket vil du få opp alle de stedene vedkommende er nevnt. Enten det er i aviser, bøker eller radioinnslag. Man kan da trykke seg inn akkurat der personen er nevnt. Det kan være alt fra et større intervju til en notis om et styremøte som har blitt hold i et lokalt lag.

Lokale avisarkiver

De fleste aviser tilbyr i dag eAvis til sine abonnenter. Der kan man også få tilgang til avisarkivene, men disse går ofte bare noen få år tilbake i tid. Et av unntakene er Aftenposten og Dagbladet, som har arkiv helt tilbake til oppstarten.

De fleste aviser har egne arkiver over sine tidligere publikasjoner, men da må du møte opp og få tillatelse til å bla i disse. Avisene er stort sett innbundet i årganger. Du bør derfor ha en viss formening om hvilket tidsrom du er ute etter. Husk å ta bilde av det du finner  kopi av det du finner.

Aviser gir et innblikk i fortiden

I tillegg til rene personopplysninger gir avisene et godt innblikk i samfunnet og tida personen levde i. Det kan fortelle oss noe om hva personen vi forsker på kanskje var opptatt av til ulike tidspunkt, og hvordan samfunnet vedkommende levde i var.

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad

Annonse:

banner ad