Muntlige kilder

Å snakke med slektningene dine er den enkleste måten å få opplysninger om røttene dine.

Foto: Musea i Nord-Østerdalen

Snakk med slekta

Slektningene dine kan deg viktig informasjon du ikke finner noen andre steder. Kirkebøker, folketellinger og alle andre skriftlige kilder vil være der for alltid, men de historiene og den kunnskapen slektningene dine sitter på forsvinner. Dette gjelder spesielt de eldste familiemedlemmene dine.

La gamle bilder være et utgangspunkt

De fleste mennesker har lyst til å fortelle. Selvfølgelig er ikke alle like glade i å prate og det kan hende de eldste ikke husker så godt heller. Men med litt tålmodighet vil man kunne få de fleste på glid.

Foto Anne

Snakk om gamle bilder

En god start er å finne frem de gamle familiealbumene og få den du prater med til å sette navn på de som er avbildet. Da kan du samtidig be vedkommende om å fortelle mer om disse personene. Notér både navn, fødested, fødselsdato, dødsdato og alt av andre relevante og interessante opplysninger. Husk å ikke bare spørre om hva og hvor, men også hvorfor. Det fleste historier blir mer spennende når du klarer å sette det inn i et større sammenheng.

Gode spørsmål gir gode svar

En annen god inngang er å ha med noen gode spørsmål å styre samtalen med. Men husk å ikke la disse hindre flyten i samtalen. Ha i bakhodet at anekdoter om steder, gjenstander eller personer er interessante å få frem. Noen eksempler på gode spørsmål å stille for å få fram slike opplysninger kan være:

  • Hvem var foreldrene dine og hvordan var de som personer?
  • Hvordan var barndommen din?
  • Hvordan traff du ektefellen din?
  • Hvorfor valgte du yrket du har hatt og hvordan ble yrkeslivet ditt?

Ta vare på samtalen

Det er mange måter å ta vare på det slektningene dine forteller. Videoopptak er lett å få til. Både telefoner, iPad, fotoapparat og videokameraer kan brukes til dette. Sett kameraet på et stativ og prat i vei. Sørg for at lyden kommer godt inn. Kameraet bør ikke stå for langt unna. En ekstra mikrofon kan med fordel brukes. Du kan også ta opp bare lyden med en mobiltelefon eller en MP3-spiller som klarer slikt. Det er også mulig å kjøpe en lydopptaker, om man ønsker best mulig lyd på opptaket. 

Hvis du ikke klarer å ta opp samtalen, må du i det minste skrive notater slik at detaljene ikke forsvinner for deg.

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad

Annonse:

banner ad